dilluns, 26 de maig del 2008

Trencar l´enfit

" Procura´t un jardí de bisbes rojos
i que una dona gran et trenque
amb un mocador l´enfit..."

Vos han trencat mai l´enfit??creences,supersticions,bruixeria...?És una pràctica que es repeteix al llarg dels pobles??

Recorde de menut enfitar-me sovint;ma mare em portava a una casa vora el castell,a les Roques on una dona gran mentre recitava una sèrie d´oracions en veu baixa realitzava amb un mocador enorme unes medicions a la boca del meu estòmac.Segons aquestes medicions es determinava el nivell d´enfit,és llavors quan la dona gran deia: - el xiquet està fins a dalt , torne demà i done-li de menjar tan sols pa torrat amb oli i sal.
Així uns quants dies fins que les medicions a la boca de l´estòmac realitzades amb el mocador i tenint com a unitat de mesura els braços i els colzes anaven minvant.
M´agradaria saber que hi ha de cert en totes aquestes pràctiques,sòc ascèptic ara,quan era xiquet pensava en la màgia d´aquella dona gran com a ùnic pont per recuperar-me del mal de panxa.

Desconec si la dona gran encara hi viu en aquella casa blanca tocant el castell pujant pel carrer Hospital,el cas és que a dia de hui encara recorde el parlar en veu baixa d´aquella dona mentre jo me la mirava imaginant una espècie de bruixa bona capaç de curar-me l´enfit.